14.6 C
Ploiești
miercuri, 27 octombrie, 2021
Acasă Tara de dincolo de tara 3 decenii de independență: paradă militară, șefi de stat, speranțe și...

3 decenii de independență: paradă militară, șefi de stat, speranțe și așteptări

Republica Moldova a avansat ca stat, în cei 30 de ani de independență, dar mai trebuie să lucreze pe multe segmente, mizând pe ajutorul țărilor partenere și prietene. Declarații în acest sens au făcut Președintele Maia Sandu cu ocazia aniversării a trei decenii de la proclamarea Independenței față de URSS, într-un briefing comun cu președintele României, Klaus Johannis, cel al Poloniei, Andrzej Duda, și al Ucrainei, Volodimir Zelensky. Liderii de la București și Varșovia au dat, la rândul lor, asigurări că susțin aspirațiile Chișinăului de integrare în Uniunea Europeană, iar cel de la Kiev a remarcat că Ucraina, ca și Republica Moldova, sărbătorește 30 de ani de independență „în condiții deloc ușoare privind securitatea”.

Klaus Johannis și Volodimir Zelesky au întârziat ceremoniile aniversare de la Chișinău din cauza ceții ce ar fi împiedicat aterizarea avioanelor în dimineața zilei de 27 august pe Aeroportul Internațional Chișinău. Președinții României și Ucrainei au ajuns, pe rând, în Piața Marii Adunări Naționale deja pe finalul paradei militare, organizată de președinția de la Chișinău cu ocazia aniversării de 30 de ani de la proclamarea a Independenței Republicii Moldova.
În discursul său de la tribuna instalată în centrul Chișinăului, Maia Sandu tocmai felicita cetățenii Republicii Moldova, menționând că aceștia au „pășit pe calea independenței plini de speranțe și entuziasm”, însă așteptările lor s-au lovit de „brutalitatea tranziției”. Ea nu a ezitat să acuze guvernările precedente de lipsă de viziune și iresponsabilitate, afirmând că acestea au fost „profitoare, s-au preocupat mai mult de propriile buzunare”. Și că odată cu independența, am trăit drama unui conflict armat, care a lăsat sechele în sute de familii din republica noastră și o fractură pe trupul ei, de-a lungul cursului râului Nistru. „Avem acum oportunitatea de a pune umărul cu toții la un proiect național de curățare și consolidare a statului ca să avansăm pe drumul spre prosperitate și integrare europeană”, a încheiat șefa statului.
Ceva mai târziu, în briefing-ul comun cu președinții Klaus Johannis, Andrzej Duda și Volodimir Zelensky, Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a remarcat că prezența acestora la Chișinău demonstrează că Republica Moldova ar fi reușit în cei 30 de ani de independență să construiască multe lucruri bune și frumoase. „Unul dintre cele mai importante lucruri sunt asemenea prietenii și parteneriate internaționale, care ne ajută în continuare să luptăm pentru un viitor mai bun pentru cetățenii noștri. Aceste prietenii și parteneriate generează beneficii concrete pentru cetățeni, care rezultă din politica noastră externă”. Ele oferă diverse oportunități de dezvoltare tuturor, iar sprijinul pe care cetățenii noștri îl au de la București, Varșovia și Kiev deschide tuturor noi piețe de desfacere, mărește capacitatea de export, aduce investiții străine și contribuie la crearea de noi locuri de muncă”, a mai precizat șefa statului.
La rândul său, președintele Klaus Johannis a reamintit că România a fost prima țară care a recunoscut, acum 30 de ani, independența Republicii Moldova. Și că este prima vizită pe care o efectuează la Chișinău după alegerile din 11 iulie și după formarea noului Guvern. Președintele României a subliniat că rezultatul alegerilor deschide Republicii Moldova drumul către o dezvoltare solidă, în beneficiul întregii societăți și că are încredere deplină că eforturile depuse de Președintele Maia Sandu, prim-ministrul Gavrilița, de Guvern își vor arăta roadele în beneficiul tuturor cetățenilor. „Avem acum oportunitatea unei cooperări aprofundate și conjugate la nivel prezidențial, guvernamental și parlamentar pentru luarea deciziilor necesare avansării agendei bilaterale, a parcursului european al Chișinăului”, a mai reiterat liderul de la Cotroceni.
În același context, și președintele Andrzej Duda a declarat că Polonia sprijină dorința Moldovei de a adera la UE. „Mă bucur că putem discuta despre desfășurarea reformelor ce vor apropia Republica Moldova de Uniunea Europeană. Am declarat că suntem adepți ai politicii ușilor deschise în UE. Sprijinim Chișinăul și aspirațiile Guvernului Republicii Moldova. Rezultatele alegerilor arată că această țară a revenit pe calea europeană”, a declarat președintele Poloniei.
„Avem multe platforme comune și vom iniția și alte programe care să ne consolideze ca state sigure în regiune”, a declarat, la rândul său, președintele Volodimir Zelensky, care a folosit această ocazia și de a mulțumi Poloniei pentru sprijinul acordat Ucrainei în situația actuală.


Un mesaj special dedicat Zilei Independenței Republicii Moldova a fost adresat de Delegația Uniunii Europene la Chișinău. „Acești 30 de ani au demonstrat că a fi independent nu înseamnă a fi singur. O țară independentă poate să parcurgă cu încredere un drum către dezvoltare și prosperitate, alături de partenerii săi. Uniunea Europeană a urmărit toți acești 30 de ani cu optimism și încredere în viitorul Republicii Moldova drept stat partener și prieten. Și astăzi, din nou, vrem să spunem din tot sufletul un sincer: La mulți ani, Republica Moldova!”, se arată în mesajul transmis de Ambasada Uniunii Europene.
Reamintim că Republica Moldova și-a proclamat independența la 27 august 1991, printr-o decizie a primului Parlament democratic ales liber în condițiile încă existentei URSS. Dar numai după eșecul puciului de la Moscova, declanșat pe 19 august de un grup de membri ultra-conservatori din fostul Comitet Central al PCUS. Aceștia și-au dorit debarcarea de la putere a lui Mihail Gorbaciov tocmai pentru a împiedica dezmembrarea imperiului sovietic, însă nu au rezistat unor proteste masive care s-au declanșat atât la Moscova, cât și în capitalele câtorva așa-zise republici sovietice. Sub presiunea acestor manifestații, care nu au încetat nici după eșecul puciștilor, la Chișinău a fost convocată o Mare Adunare Națională, pe fundalul căreia Parlamentul de atunci a adoptat Declarația de Independență a Republicii Moldova.
Valeriu CAȚER, jurnalist,
Gazeta de Chișinău

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Articole recente

Mai mare daraua decât ocaua!

Cam așa am putea spune, privind suma atribuită de CJ Prahova organizațiilor non-guvernamentale, pentru activități nonprofit de interes județean: 200.000 lei, cu o valoare...

CampaniA Ziarul Ploieștii: „Dăm toate peisajele din lume pe cele de acasă”

Istoria Mănăstirii Aninoasa-Argeș vine din anul 1677, când clucerul Tu­doran Vlădescu a ridicat bise­ri­ca pentru curtea sa boierească. Dar s-a întâmplat ca în acel...

Spitalul Municipal Câmpina redevine unitate suport Covid

Abia ce-și reluase de la 1 iulie activitatea normală, că Spitalul municipal Câmpina redevine unitate suport Covid. Deja, în contextul creșterii numărului de îmbolnăviri...

Încep lucrările de modernizare a școlilor din Sinaia

Primăria Sinaia anunță că a început prima etapă a proiectului Sinaia 3.0, în valoare totală de 4.599.703,49 euro, prin care se va reface mare...

Tragedia unor regimuri corupte

E aceeaşi poveste a corupţiei prezentă pretutindeni, din nou şi din nou. Puterea care în numele celor mulţi îi serveşte pe cei puţini. Actuala...

Revine „Bazarul copiilor”!

Asociația Mozaic Comunitar Ploiești anunță că se va relua Bazarul Copiilor, organizat de câțiva ani la Sala Sporturilor - Zona Turnului Parașutiștilor. Într-un comunicat...