0.5 C
Ploiești
miercuri, 27 ianuarie, 2021
Acasă Mozaic Inedit 13 mistere ale lumii aşteaptă să fie descifrate

13 mistere ale lumii aşteaptă să fie descifrate

Planeta noastră nu va înceta niciodată să ne surprindă. Există multe lucruri şi locuri care nu pot fi analizate sau explicate. Acestea sunt încă un mister pentru omenire şi tocmai de aceea continuă să ne atragă atenţia. Site-ul Incredibilla.ro a prezentat recent 13 dintre locurile, lucrurile şi fenomenele incredibile, despre care s-au scris mii de cărţi şi s-au făcut sute de filme documentare.

1Pietrele Moeraki
Moeraki, bolovanii sferici neobişnuiţi de mari, care arată ca nişte ouă de animale preistorice gigantice, se întind de-a lungul plajei Koekohe Beach, de pe coasta Otaho din Noua Zeelandă, între Moeraki şi Hampden. Nimeni nu ştie de unde au venit. Oamenii de ştiinţă susţin că pietrele sferice sunt opera naturii şi sunt compuse din calciu cristalizat, dar legendele Maori spun că ar fi rămăşiţele unor coşuri în care se găsesc oasele unor animale care au trăit în Paleocen, acum 65 de milioane de ani.
Mărimea şi forma pietrelor Moeraki sunt aspectele cele mai frapante cu privire la acestea. Cum a fost posibilă apariţia unor stânci de o formă… ideal de sferică? Încă nu există un răspuns fără echivoc.

2 Migraţia animalelor
Migraţia animalelor este un fenomen natural. Animalele călătoresc dintr-un loc în altul, de obicei în perioada aceluiaşi anotimp al anului.
Însă oamenii de ştiinţă nu pot explica existenţa unui instinct atât de important în tiparele genetice ale unor specii total diferite – peşti, păsări, insecte şi mamifere.

3Sfinxul din Egipt
Capul Sfinxului, uman, disproporţionat faţă de corpul felin, l-a determinat pe geologul Robert M. Schoch să presupună că statuia avea iniţial un cap de leu. Acest cap a fost sculptat sub forma feţei unui faraon care zâmbeşte misterios (sculptura a fost realizată la ordinul acestui faraon).
De asemenea, Schoch a analizat şanţurile de eroziune verticale de pe Sfinx (cauzate de ploi masive şi îndelungate) şi a ajuns la concluzia că structura trebuie să fi fost construită înainte ca regiunea să devină un deşert, adică în urmă cu cel puţin 9000 de ani.
Lucrurile sunt similare şi în cazul supoziţiei lui Robert Bauval şi a lui Graham Hancock, care au propus teoria că Piramidele din Egipt sunt aliniate cu stelele din constelaţia Orion, aşa cum erau acestea dispuse în mileniul 11 î.H.

4 Piramida neterminată de la Zawiyet el-Aryan, Egipt
Piramida neterminată de la Zawiyet el-Aryan, care nu poate fi vizitată de zeci de ani de turişti, este datată de cercetători în timpul dinastiei timpurii sau mijlocii a 4-a (2613-2494 î.H.), în perioada Vechii Împărăţii. Beneficiarul piramidei nu este ştiut de cei mai mulţi egiptologi, deşi specialistul Miroslav Verner crede că ar fi vorba de un rege cunoscut sub numele său elenizat, Bikheris, de la egipteanul Baka. Dimpotrivă, Hans Wolfgang Helck şi alţi egiptologi se îndoiesc de această atribuire.
Din 1964, nimeni nu a primit permisiunea de a vizita acest sit arheologic, nici turiştii, nici măcar arheologii.
Dar ce a găsit guvernul în acest loc misterios de a interzis cercetările de peste 50 de ani? Privind la fotografiile făcute cu mulţi ani în urmă în acest loc, se poate observa cum coridorul a fost săpat în piatră dură, la circa 25 de metri adâncime, tăiat în stânca de calcar. În 1911, arheologul italian Alessandro Barsanti a fost pur şi simplu uimit de ceea ce a găsit acolo: „Mărimea şi bogăţia materialelor, perfecţiunea tăieturilor, finisajul exemplar al sarcofagului de granit, îndrăzneala structurii şi înălţimea pereţilor – toate se reunesc pentru a compune acest ansamblu unic până acum. Este un adevărat şoc şi nicăieri puterea şi perfecţiunea vechilor arhitecţi egipteni nu este atât de evidentă ca aici”.
Oamenii de ştiinţă încă se întreabă cum au reuşit egiptenii antici să realizeze nişte pereţi atât de netezi fără ajutorul tehnologiei moderne. Se crede că aici se află baza unei piramide, însă mărimea coridorului depăşeşte mărimea oricărei piramide cunoscute. În plus, în Egipt nu există morminte ovale, iar greutatea blocurilor de piatră aşezate pe podeaua acestui templu este imensă.
Piramida nu seamănă cu nicio altă piramidă din Egipt; de aceea, lumea ştiinţifică încă se întreabă cum şi de ce a fost construită.

5 Licuricii sincronizaţi
La fel ca rudele lor bioluminescente din Malayesia, gândăceii luminoşi din Munţii Great Smoky, din sud-estul Statelor Unite, pâlpâie sincronizat în căutarea partenerilor. După ce ies din etapa larvară, masculii încetează să se mai hrănească şi mai supravieţuiesc doar trei săptămâni. Având la dispoziţie numai 21 de zile pentru a atrage o parteneră, licuricii pâlpâie în masă pentru a ajuta femelele speciei să-i găsească mai uşor. Vârful sezonului de împerechere durează cam două săptămâni, undeva între jumătatea lunii mai şi jumătatea lunii iunie.
În loc să lumineze aleatoriu, licuricii Photinus carolinus se aprind în acelaşi moment (la fiecare secundă sau la două secunde), cu alte cuvinte sunt foarte bine sincronizaţi.
Prof. Jonathan Copeland, biolog la universitatea de Sud din Georgia, susţine că ar putea fi vorba despre un ritual practicat de aceste insecte. Însă nimeni nu ştie cu exactitate despre ce este vorba.
Pentru a prinde spectacolul, o experienţă vizuală de-a doua săptămână a lunii iunie la Great Smoky Mountains National Park (Tennessee)- Aici, într-unul dintre cele mai spectaculoase decoruri naturale din sud-estul Statelor Unite, către ora nouă seara, toţi licuricii masculi din varietatea Photinus carolinus se luminează laolaltă, ca şi cum ar fi coordonaţi de un orologiu intern. Este vorba despre unul dintre cele mai fascinante comportamente animale observate vreodată în natură, care, de-a lungul timpului, a intrigat zeci de generaţii de etologi.

6 Piatra Meredith
Această piatră a fost descoperită în 1872, în timpul lucrărilor din oraşul Meredith, situat pe malurile lacului Winniepesaukee (New Hampshire, ÂSUA). Piatra Meredith este o bucată de cuarţ lucrată migălos. Cum în statul New Hampshire nu au existat niciodată resurse de cuarţ, cel mai probabil piatra provine de altundeva. Originea şi funcţia acestei pietre nu au fost încă stabilite de experţi.

7 Zumzetul din Taos
Locuitorii din Taos (New Mexico, SUA) aud de mulţi ani un murmur de frecvenţă joasă, cu origini necunoscute. Zumzetul din Taos aminteşte de zgomotul produs de vehiculele care se deplasează pe o şosea, deşi lângă acest oraş nu se află şosele mari.

8 Labirintele de piatră de pe insula Bolşoi Zalatski
Insulele arhipelagului Soloversky din Rusia sunt populare pentru o construcţie ciudată de piatră – labirintele în formă de spirală. Localnicii venerează această construcţie, numind-o „Babilon”. Intrarea şi ieşirea este una şi aceiaşi – dacă mergi pe calea dreaptă, atunci o să ieşi tot acolo pe unde ai intrat.
Dar pentru ce slujea această construcţie în trecut? Unii oameni de ştiinţă vorbesc despre practicabilitatea ei: capcană pentru peşti. Alţii – o zonă de amuzament, platformă pentru dans şi jocuri. Dar majoritatea dintre savanţi sunt siguri că aceasta este o construcţie rituală – poate spre lumea de apoi.

9 Strălucirea roşiatică de pe Oceanul Pacific
Această lumină roşie ciudată a fost văzută pentru prima oară de pilotul şi fotograful olandez Christian van Heijst. El zbura din Hong Kong spre Alaska cu un Boeing 747-8, când a observat o strălucire roşiatică sub el, pe care a şi imortalizat-o ca imagine.
Această strălucire a apărut după ce un fulger strălumina aerul la mare distanţă. Chiar şi astăzi, acesta este un fenomen inexplicabil. Oamenii de ştiinţă cred că ar putea fi reflexia unei erupţii vulcanice subacvatice, dar şi aceasta este doar o presupunere.

10 Atlantida din Japonia
În 1986, un grup de scufundători a descoperit o serie de construcţii ciudate, care semănau cu nişte clădiri, lângă insula Yonaguni, din Japonia. Numit şi „Atlantida din Japonia”, monumentul Yonaguni prezintă elemente care indică faptul că această structură scufundată a fost făcută de mâna omului. Cercetătorii încă dezbat acest subiect.

11 Sferele de piatră din Bosnia
Unii presupun că strămoşii noştri au confecţionat astfel de pietre ca simboluri ale corpurilor cereşti sau ca pietre de hotar. De fapt, originea sferelor de piatră descoperite în multe ţări din lume, printre care şi Bosnia, este încă necunoscută şi neexplicată.

12 Secretul de pe muntele Rushmore
Un alt loc demn de menţionat pe orice listă cu mistere ale lumii este Muntele Rushmore. În timpul construcţiei acestui monument celebru din statul Dakota de Sud, arhitectul Gurzon Borglum voia să creeze o sală a arhivelor înăuntrul unei feţe de pe faleză.
Din acest motiv, a săpat o peşteră în spatele capului lui Abraham Lincoln. În 1998, la mai bine de 50 de ani după moartea sa, copii ale documentelor importante şi memoriile mai multor preşedinţi americani au fost depuse în sala neterminată, care acum are rolul unei „capsule a timpului”.
Nimeni nu ştie cum a fost folosită peştera în cei 50 de ani în care a stat goală. Unii cred că aici au existat nişte laboratoare secrete, însă nu există nici un element care să susţină această teorie.

13 Mormântul lui Ginghis Han
Timp de sute de ani, oamenii au vrut să afle unde se află mormântul lui Ginghis Han. S-au făcut mai multe descoperiri în Mongolia şi China, însă nimeni nu ar putea să spună cu siguranţă unde a fost îngropat marele conducător al mongolilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Articole recente

Ţara in care a apărut democraţia. 20 de curiozităţi despre Grecia

Grecia este ţara cu peste 2.000 de insule insorite şi iubite de turişti, poartă numele oficial de Republica Elenă. 1. Limba greacă este unică şi...

Whittier – Oraşul unde toată populaţia locuieşte în aceeaşi clădire

Populaţia oraşului Whittier, Alaska, locuieşte în aceeaşi “casă”. Singura clădire, cunoscută sub numele de Turnurile Begich, are 14 etaje şi funcţionează ca un oraş...

24 IANUARIE – EVENIMENT CU O DEOSEBITĂ SEMNIFICAŢIE ISTORICĂ

24 Ianuarie 1859 - Unirea Principatelor Române Anul acesta sărbătorim 162 de ani de la Unirea Principatelor Române, în contextul continuării acţiunilor instructiv-educative dedicate Centenarului...

CUM ÎI PROTEJEZI PE PRICHINDEI

N-ai cum să-ţi creşti copilul sub un clopot de sticlă, oricât ai dori să-l aperi de relele din lumea înconjurătoare. Când vine însă vorba...

Casă mistuită de flăcări la Urlați

Pompierii militari au fost în alertă după ce un incendiu violent a izbucnit la o locuință situată pe strada Arioneștii Noi din localitatea Urlați....