sâmbătă , 25 ianuarie 2020
Home / Politica / ALDE i-a retras sprijinul lui Meleșcanu

ALDE i-a retras sprijinul lui Meleșcanu

Ca să nu fie dată afară prin votul membrilor Comitetului Executiv al PSD, ministrul de Interne, Carmen Dan, și-a dat demisia din funcția pe care o deține neîntrerupt din ianuarie 2017. Ea a lăsat să se înțeleagă că ar fi neînțelegeri ireconciliabile cu fosta sa vecină de bloc de la Videle, Viorica Dăncilă. La depunerea mandatului, Dan a spus că „pleacă de la MAI cu fruntea sus”: „Înțeleg că nu intră în discuție nici un criteriu de neperformanță. E o decizie politică, iar eu respect deciziile. Am avut o discuție și referitoare la presiunea străzii. Nu ne-a deranjat până acum, acum deranjează. Mă aștept să ia act de demisia mea. Demisia e un gest unilateral. Nu sunt emoționată decât în măsura în care am investit în acest minister și sper să rămână în topul încrederii Ministerul de Interne. Plec cu fruntea sus din MAI”. Întrebată dacă Dăncilă face jocurile cuiva din afară, Dan a sugerat că PSD a cedat presiunilor președintelui Klaus Iohannis, având în vedere că șefului statului i-a cerut în nenumărate rânduri plecarea din fruntea MAI. Imediat, Dăncilă a respins această acuzație: „Doamna Carmen Dan cred că este dezinformată dacă a făcut această afirmație. Niciodată PSD nu va ceda presiunilor președintelui. Intrăm într-o campanie împotriva acestuia, deci în nici un caz nu trebuie să luăm decizii care să îl ajute. Eu cred că unii membri ai PSD nu au învățat nimic și au crezut că dacă vor ieși în spațiul public înainte de a se exprima în forurile statutare, îi va aprecia cineva. Se vede că interesul personal pentru unii e mai mare”. Cât despre Carmen Dan, nu știm cu câtă… „frunte sus” pleacă ea, dar știm sigur că o mare pată, cea a reprimării mitingului de 10 august 2018, a fost lipită de sigla MAI chiar de domnia sa, care a dat ordinul de intervenție și de… gazare a protestatarilor pașnici. De altfel, în această cauză sunt pe rol patru dosare penale!

Înlocuitorul lui Dan este senatorul Moga, de la Constanța

În locul lui Carmen Dan, PSD l-a propus pentru această funcție pe senatorul de Constanța – Nicolae Moga. Acesta nu are aproape nimic în comun cu poliția sau jandarmeria, în afara unui curs de apărare. El a absolvit în 1997 Institutul Politehnic București, Facultatea de Energetică, iar 25 de ani mai târziu și-a completat studiile la Universitatea Ecologică. În 2002 începe studii postuniversitare în management și finanțare locală și, în paralel, Facultatea de drept, pe care o termină în 2006. În 2011, își trece în CV și un certificat de absolvire a unui curs la Universitatea Națională de Apărare „Carol I”.  Moga a fost subprefect al Constanței, funcție pe care a îndeplinit-o și între 2003 și 2004. Vreme de patru ani de zile, între 1996 și 2000, a fost președinte la TV Neptun, televiziune finanțată de Radu Mazăre. În 1992, a beneficiat de un certificat de revoluționar, având calitatea de „luptător cu merite deosebite”. A intrat în PSD în 2003, are la activ trei mandate de parlamentar, iar în 2017 s-a „remarcat” după ce l-a amenințat pe șeful Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor Constanța să nu mai iasă în presă cu „nenorociri”, ca să nu sfârșească precum comisarul Cattani, din filmul „La piovra”.
Meleșcanu, înlocuit cu Ramona Mănescu, o altă… constănțeancă!

Mult mai fără zarvă s-a produs schimbarea lui Teodor Meleșcanu, cel care a căzut în dizgrația electoratului, nu și a alianței PSD-ALDE, după alegerile europarlamentare, când mii de români din diaspora nu au reușit să voteze la secțiile amenajate în străinătate. La acea vreme, Meleșcanu a stârnit furia publicului, făcându-l vinovat pentru cozile interminabile pe șeful statului, fiindcă ar fi organizat referendumul concomitent cu alegerile. Ce s-a schimbat din mai și până în iulie nu se știe, cert este că ALDE i-a retras sprijinul politic, iar vicepreședintele Varujan Vosganian a anunțat acest lucru politicos: „Am convenit cu toții că domnul Meleșcanu și-a făcut cu competență datoria în funcția pe care a avut-o. Dăm în continuare același respect domnului ministru, pe care îl considerăm unul dintre reprezentanții noștri de marcă. Cu toate acestea, nu putem să negăm un anumit tip de percepție publică. Am hotărât să-i retragem sprijinul politic din acest motiv. În același timp am propus ca doamna Ramona Manescu să fie propusă pentru această poziție de ministru a Afacerilor Externe”. Ramona Mănescu este, întâmplător sau nu, tot din Constanța! A terminat Facultatea de Drept din București, este licențiată în Științe Juridice, iar apoi a urmat mai multe studii postuniversitare. A devenit membru PNL din 1990. Din această poziție a fost votată de trei ori la rând pentru funcția de europarlamentar: în noiembrie 2007, în iunie 2009 și în mai 2014. Pentru o vreme, în perioada august 2013 – februarie 2014, a fost ministru al Transporturilor în Guvernul Ponta. În 2017, a demisionat din PNL și a făcut pasul spre ALDE. Mănescu este apropiată a Vioricăi Dăncilă, anul trecut aceasta ocupându-se de vizitele premierului în Golf.

Cine mai urmează?

Se vehiculează cert că proaspătul ministru al Justiției, Ana Birchall, va fi pe făraș, fiind acuzată că s-a predat…„forțelor oculte”. Birchall a căzut în dizgrația unor pesediști după ce aceasta a spus că Secția specială pentru investigarea magistraților ar trebui desființată, așa cum a sugerat și Raportul Greco. De altfel, în ultima vreme, a avut tot felul de coliziuni cu șefa interimară a SS-IM, Adina Florea. PSD mai urmează să nominalizeze și un vicepremier pentru parteneriate strategice, pe listă figurând numele lui Mihai Fifor, care a mai deținut portofoliul de la Apărare.

Check Also

România are un nou guvern

În ciuda tuturor piedicilor de natură politică, luni, Guvernul României a fost validat în Parlament …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *